1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Jak pomóc odchodzącemu na raka płuc? |
Marcin J
Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 243046
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2017-01-04, 14:02 Temat: Jak pomóc odchodzącemu na raka płuc? |
KasiaKasiaKasia napisał/a: | Nie jesteśmy pod opieką HD (jeszcze). |
Proponuje to natychmiast zmienic
KasiaKasiaKasia napisał/a: | funkcjonuje u nas HD i przyjście kogoś to kwestia dnia |
Ja tez mam Hospicium oddalone o kilometr od miejsca zamieszkania, mimo to musisz wiedziec ze sa kolejki, a Hospicium ma zakres dzialania, czesto dojezdza do innych pacjetow kilkanascie kilometrow.
zastanow sie nad tym, w tej chorobie niestety wszystko moze sie wydazyc nagle, a patrzenie na cierpienie jest niczym przyjemnym, jak zreszta i na odchodzenie tez.
Pozdrawiam w Nowym Roku |
Temat: Jak pomóc odchodzącemu na raka płuc? |
Marcin J
Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 243046
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2016-12-22, 10:48 Temat: Jak pomóc odchodzącemu na raka płuc? |
Cytat: | 1. Czy bardzo skłamałam? |
Nie sklamalas, w tej chwili nie da sie tego przewidziec, przy tym raku czesto wystepuje niewydolnosc krazeniowa.
U nas bulgotalo strasznie, ale serce stanelo zanim zaczol sie dusic. Cisnienie na dzien przed smiercia bylo 80/40, takze pielegniarka HD stwierdzila ze bedzie spokojnie.
Cytat: | 3. Jeżeli będzie się dusił to co wtedy? |
Zwieksza dawke morfiny i wprowadza w stan uspienia.
KasiaKasiaKasia,
Nie martw sie na przyszlosc, co ma byc to bedzie, najwazniejsze ze zapewnilas opieke HD, nie zostaniecie sami, uwierz mi to cudowni ludzie i nie pozwola cierpiec.
Przerzuy do mozgu przyspieszaja smierc, natomiast wolal bym uniknac slow i czynow ktore SP Tesc wykonywal, z drugiej strony wlasnie te przerzuty pozwolily mu odejsc w nieswiadomosci.
U nas potoczylo sie bardzo szybko, wlasciwie okolo 36 godzin trwal proces odchodzenia. |
|
|